Nasza kolejna propozycja PROZIAKI

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
12 września 2021
Co zrobić kiedy brak chleba, bułek, drożdży czy zakwasu? ...........
Pyszne domowe PROZIAKI czyli jeden z ciekawszych regionalnych przepisów na "placki na prozie", czyli na sodzie. Zapraszam do szykowania, bo to proste i przyjemne zajęcie. Można je jeść i na słodko i na ostro.
Proziaki smakują wyśmienicie podawane ze szklanką zsiadłego mleka lub twarogiem zmieszanym ze śmietaną i szczypiorkiem.
Sprawdzi się tu również sos lub
masło czosnkowe , miód, konfitura.
Składniki na proziaki:
1 szklanka kefiru
jajko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
ok. 500 g mąki
Aby przygotować proziaki należy do większej miski przelać kefir, dodać jajko, sól, sodę i cukier. Następnie wszystkie składniki należy rozbełtać. Cały czas mieszając należy dodawać tyle mąki, aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Potem proziaki należy rozwałkować na grubość ok 1-1,5 cm i dużą szklanką wykrawać krążki. Na koniec pieczemy proziaki na patelni bez tłuszczu na niewielkim ogniu około czterech minut z każdej strony. Proziaki są gotowe do podania.
Zajęcia kulinarne MasterChef
Projekt dofinansowano ze środków programu Działaj Lokalnie Polsko-Amerykańska Fundacja Wolności realizowanego przez Akademia Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Ośrodek Działaj lokalnie. Stowarzyszenie Korona Północnego Krakowa.
Stowarzyszenie Korona Północnego Krakowa

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie